Mowa serca | 1whiteangel3
Nie wiedziałam w jakim dziale dać, jak zły, proszę modów o przeniesienie :)
więc muszę wykrochmalić ciasnochę, halkę, fartuch i koszulę do stroju ^^
no i kompletnie wiem jak się to robi :O
odpada z krochmalem, bo nie mogę znaleĽć.
Słyszałam, że można też m±k± i w ogóle.
No i proszę Was o napisanie mi jak trzeba zrobić ten 'krochmal' z maki, łopatologicznie.
I JAK się krochmali xd
wszystko. czy trzeba najpierw uprać rzeczy, wszystko no ^^
punkty.
"Do krochmalenia serwet można użyć gotowego preparatu (np. krochmalu Ługa – cena ok. 6zł za 750ml), ale doskonale usztywni serwetki zwykła m±ka ziemniaczana.
Krochmal z m±ki ziemniaczanej.
Przygotowuje się go na tej samej zasadzie co kisiel. Czyli zagotowujemy ok. pół litra wody. Do szklanki w połowie napełnionej wod± wsypujemy dwie łyżki m±ki ziemniaczanej i dokładnie rozrabiamy, następnie wlewamy roztrzepan± m±kę do wrz±cej wody i ci±gle mieszamy, aż zgęstnieje, odstawiamy z ognia.
Suche serwetki trzeba zanurzyć w ciepłym krochmalu, potem mokre od razu prasować lub rozci±gn±ć na formie albo na płótnie i dobrze naci±gaj±c poprzypinać szpilkami formuj±c kształt w jakim maj± być po wyschnięciu i tak zostawić do wyschnięcia. Suche serwetki będ± sztywne jak karton.
Im gęstszy jest krochmal tym sztywniejsze będ± serwety. W zależno¶ci od potrzeby stężenie krochmalu możesz zwiększyć lub zmniejszyć dodaj±c wody."
Z netu.
Rozpuszczasz m±ke ziemniaczan± w wodzie tak o.
Nie ma jaki¶ szczególnych proporcji, musisz wyczuć aż Ci sie zrobi taki subtelny klej z tego xd
A jak to sie robi to to nie ma co tłumaczyć, bo wystarczy po wypraniu do tego wsadzić, wyci±gnać i już. xd
Boże, ja my¶lałam, że to jakie¶ czary mary s± :O
dzięki dziewczyny ;*
można do kosza.